Wat zou jij doen?

Een vraag die je misschien aan jezelf stelt als je de verhalen hoort van mensen die in verzet komen.

Waar je het antwoord niet op weet, maar misschien wel vermoedt? Zijn de mensen die ‘ja’ zeggen helden? Ook als hun eigen gezin hiervan de dupe wordt? Wat vinden kinderen van de risico’s die hun ouders nemen? Mag je een oordeel hebben over mensen die ‘nee’ zeggen?

Wat je zou doen, is een vraag die we gelukkig niet hoeven te stellen. Er is geen oorlog in Nederland. Wij hoeven het verzet niet in. Tenminste... niet in een oorlog. Maar waartegen verzet jij je in het dagelijkse leven? Wat doe jij bij onrecht? Verzet is van alle tijden en van iedereen.

Wil je weten of jij een verzetsstrijder bent, speel dan deze test.

Quiz

Verrast door de uitslag? Dat zou kunnen, want dat waren de verzetsstrijders van toen en nu ook. Hadden zij van tevoren bedacht dat zij een verzetsstrijder zouden zijn? Geen idee, maar de omstandigheden dwongen hen ertoe. Er is voor sommigen geen echte keuze geweest. Of misschien hebben anderen wel een bewuste keuze gemaakt? Wat de motieven ook zijn, wij kunnen er alleen maar naar gissen. Eén ding weten wij wel; wie een verzetsstrijder zal zijn, is niet te voorspellen. Wie goed of fout zal zijn is ook niet te voorspellen. Wel weten wij dat er tussen al deze keuzes een groot grijs gebied ligt. Vol dilemma’s. Dilemma’s waar wij in oorlog misschien andere antwoorden op geven dan in vrijheid.Copyright 2021 | Herdenken vol Leven | Deze website wordt u opgediend door © Plate